Tänk om det går överstyr?

Senaste tiden har jag lyssnat på min kropp mycket mer, jag har ökat på portionsstorlekarna och känner jag att jag är hungrig tar jag extra mat. Idag har jag till exempel ätit mer vid flera måltider. Jag känner att det är ett steg i rätt riktning att lyssna på min kropp samtidigt som jag är rädd att det ska gå överstyr. Tänk om jag bara äter mer och mer eller om det jag äter nu redan det är för mycket? Eftersom jag inte väger mig vet jag ju inte hur min kropp reagerar på mer mat.
 
På ett sätt är det ju en trygghet att äta exakt lika mycket varje gång, men å andra sidan vet jag ingen frisk som alltid äter exakt samma. Grejen är den att jag aldrig äter mindre än vad jag gjort sen jag kom hem, jag drar aldrig ner på  maten utan jag ändrar bara om jag tycker det är för lite. Jag vet inte om det är bra eller dåligt för jag kanske borde göra likadant åt båda hållen men samtidigt tänker jag att det jag utgår från ska jag se som mitt minimum men att det så klart kan växla lite från dag till dag beroende på vad man äter.
 
Nåja, är man hungrig så ska man ju äta. Men samtidigt kan jag inte lita på min kropp helt och hållet än, ibland blir jag mätt av små portioner och ibland är jag fortfarande hungrig som en varg efter en stor måltid. Just nu har jag drabbats av en extrem hunger, jag är hungrig typ hela tiden. Så jobbigt.
 
På Capio pratade dom om att man inte ska släppa helt på kontrollen när det gäller maten, att det är nödvändigt att ha viss kontroll och att alla har det. Tänk om jag släpper för mycket på kontrollen nu när jag äter mer efter vad kroppen säger? Den där gränsen för vad som är bra kontroll och dålig kontroll är svår att veta var den är efter så många år som sjuk.
Allmänt | |
#1 - - Helen:

Hej! Jag tror verkligen inte att du behöver vara rädd för att det går överstyr. Jag tänker som så att om du lyssnar på din kropp så är det DU som har kontrollen. Så fort du ska intellektualisera matintaget alltför mycket så slutar du lyssna. Det är väldigt sällan någon som lyssnar på sin kropp behöver justera intaget vare sig upp eller ner. Du är en väldigt aktiv person och du befinner dig fortfarande i en tillfrisknandeprocess så kroppen behöver mycket näring och energi. Själv äter jag efter hunger och vad jag är sugen på. Kroppen har sin balansvikt och jag vet att jag kan äta mycket utan att behöva oroa mig. Det tycker jag är att ha frihet och egenkontroll. Att äta mer för att man är mer hungrig är som sagt inte att släppa kontrollen, det är att ta den och sätta sitt välmående som prio ett. Jag kan förstå att du är orolig, men försök lita på dig själv och att kroppen kan ta hand om det du äter. Man har så mycket större marginaler än vad man tror. En kompis som är dietist brukar säga att en aktiv person kan tänka 70/30. Alltså 70% bra och balanserade, näringsrika måltider. 30% mindre genomtänkta, obalans mellan näringsämnen, snabbmat, glass etc. Kroppen kommer klara av det, och jag vet att du befinner dig gott och väl inom det hälsosamma skiktet. Det är egentligen fantastiskt att din kropp pratar med dig och att du lyssnar! Det är vägen till friskhet :) Toppenbra jobbat. Kram 💜

Svar: Du skriver alltid så kloka saker. Jag börjar lyssna på kroppen mer och mer och nu måste jag också börja lita på den. Att den klarar av att hantera maten jag äter och att den behöver mat. Kanske är den ökade hungern ett sätt för kroppen att säga att den vill ha mer energi vissa dagar och andra dagar inte för det är inte alltid jag känner så. Och som du skriver kan man ju inte alltid bedöma hur mycket mat kroppen behöver i förväg och tänka sig fram till det, kroppen vet själv och om man lär sig att lyssna på den så blir det ett nytt sätt att ha kontroll på som inte bygger på intellekt eller ren faktakunskap utan kroppens verkliga behov. Det tar tid att bli frisk både fysiskt och psykiskt. Mycket som måste hänga med. Kram
lilliskutt.blogg.se

#2 - - Anonym:

Du behöver absolut inte vara rädd. Du äter ju så extremt selekterat och nyttigt att det är omöjligt. Du äter ju heller inte tillräckligt med fett fast du egentligen skulle behöva det för att må bättre. Har du förresten börjat med nötter som du skrev att du skulle göra? Att äta när man hungrig är friskt och normalt. Så gör alla. Är man hungrig tar man sig en god macka eller en svalkande glass för kroppen vill ha. Signalerar den så vet den också bäst. Tänk istället att att förbränningen ökar.

Svar: Ja just det, så blir det kanske, jag menar det där med att förbränningen ökar. Jag hoppas det är så och att jag ska kunna lita på att kroppen kan hantera maten jag äter. Jag vet inte om jag äter så "nyttigt" just nu, inte enligt vad en ätstörning skulle klassa som nyttigt och kanske inte vad dom där hälsomedvetna människorna skulle anse. Men jag äter det jag tycker om och försöker lita på vad kroppen vill.
lilliskutt.blogg.se

Upp