Hur kan en matdag se ut för mig?

Jag fick frågan hur en dag kan se ut för mig med vad jag äter och om jag kan visa det i bilder, det kan jag absolut göra men kom ihåg att jag äter olika varje dag. Vissa gånger äter jag energitätare maträtter och andra gånger lite mindre, precis som även friska människor gör. Vet att vissa kommer anmärka eller tänka att jag inte har sås vid lunchen men det är så att jag inte är särskilt förtjust i såser och sånt så det är inte bortvalt pga ätstörningen utan min personliga smak. Så här kan en dag se ut.
 
Frukosten består för tillfället oftast av turkisk yoghurt, mango, flingor och en ostsmörgås. Det är 3 dl yoghurt och 2 dl flingor och massor av mango:
 
Lunchen är ibland gröt, sojamjölk och äggsmörgås om jag inte orkar laga något men oftast är det någon lagad mat, vanligtvis baserad på någon form av baljväxter som bönor eller ärtor eftersom det är det allra godaste och väldigt bra protein. Här är det bulgur, sojabönor och gröna ärtor.
 
Mellanmål är en ostsmörgås
 
Middag är lagad mat igen till exempel så här då jag valt tortellini med ricottaost och spenat tillsammans med en burk keso och så råkade det bli ärtor två gånger denna dagen men det gör inget för det är ju så gott:
 
 
Kvällsmellis är turkisk yoghurt, mango och All bran flingor. Samma som vid frukosten, 3 dl yoghurt och 2 dl flingor. Mäter inte yoghurten med dl mått men vet att jag ska ta upp till kanten för då blir det 3 dl.
 
 
 
Allmänt | |
#1 - - En annan Helena:

Din frukost ser så himla god ut! De övriga måltiderna är inte min smak men alla är vi olika :) Själv älskar jag nämligen sås, haha!

En sak till jag tänkt på länge, du har så himla fina tallrikar! Och det är roligt att se bilder på din hund, han är väldigt fin!

Om man får önska vore det roligt om du någon gång ville/vågade lägga upp ett klipp på när din hund gör några trick :) Bara för att det är kul men förstår om du inte vill :) Hoppas att du haft en bra dag!

Svar: Jag älskar mitt porslin, gillar när det är vitt med blått mönster, helst blå blommor lite så där gammaldags. Kul att du också gillar det! Min frukost är himmelsk, börjar typ längta till kvällsmelliset direkt när frukosten är slut för då får jag äta min yoghurt med mango och flingor igen :D Och ostsmörgåsen till mellis, mums!
Haha, ja man tycker verkligen om olika saker, det är inte bara sås jag inte gillar, jag är inget vidare förtjust i grytor heller för den delen, jag vill ha tuggmotstånd och inte en massa sörja som krossade tomater eller så. Jag vill ha allt uppdelat på tallriken och gillar inte när allt är blandat, är det blandat äter jag ändå bara en sak i taget för ibland gör man kanske en wok eller något och då hamnar ju allt i en hög men jag kan inte äta det så utan sorterar upp allt ändå, inte pga ätstörningen utan för att jag är sån helt enkelt.

Jag ska se om jag kan lägga upp något klipp med trick som hunden gör, bra idé :)

Hoppas du haft en bra dag du med, jag har haft fullt upp. Handlat i två affärer, tvättat, varit ute mycket med hunden, tränat med hunden, duschat, badat och fönat hunden, pratat med min bästis två gånger och ätit. Så på ett sätt en lugn dag med inget planerat förutom tvättiden men jag har haft saker för mig i alla fall.
lilliskutt.blogg.se

#2 - - En annan Helena:

Ja smaken är olika och tur är väll det :)

Det är lite spännande det där med matideér. Jag är nästan precis tvärt om med det där med blandandet. Inte för att jag gillar när man guckar ihop all mat till ett mos, men mer, har jag olika delar av mat på en tallrik så "måste" jag blanda jämnt av allt. När jag själv slogs mot en ätstörning så var det verkligen ett superhårt tvång, tog tex grönsakerna slut innan resten så åt jag inte mer och det fanns inte en chans att jag skulle fylt på med mer.

Idag handlar det mest om att det är gott. Är ingen katastrof om det inte räcker och vissa saker är godast själva då äter jag dem själva. Men jag kan tom räkna sakerna när det börjar bli mindre kvar för att se till att det räcker till de sista tuggorna. En sak jag gjort hela livet och som ätstörningen visserligen utnyttjade men som inte kommer från det, precis som med dig och sås :)

Svar: Haha, ja gudars vad man kan få för sig saker. Jag hade aldrig ens tänkt på att man kan äta så som du beskriver. När jag var liten och vi åt pizza åt jag alltid Capriccosa, först åt jag upp champinjonerna och bara det tog typ lika lång tid som det tog för dom andra att äta en hel pizza, sen åt jag kanterna och sen fick jag äta det i mitten men jag kunde bara äta det om jag hade pizzasallad till. Äter alltid bröd så också att jag äter runt om först och sparar mitten till sist.
lilliskutt.blogg.se

#3 - - Ida Jansson:

Hur ser du på fett? Väldigt fettfattig kost du äter. Men du gör som du vill såklart 😃 Bara en tanke.

Svar: Jag har svårt för fett, både för att jag tycker att det mesta som är fett är väldigt äckligt, att jag inte gillar konsistensen på fet mat, att jag inte är så förtjust i dom sakerna som vanligen är fettkällor för många och sen finns det en del som absolut har med resterna av anorexin att göra. Men den delen släpper jag mer och mer på, som att jag äter ost på smörgåsen, ostfylld tortellini, salladsost till maten, ägg och yoghurt och friterade saker och marinerade saker. Och jag äter faktiskt precis det jag vill just nu, har vissa förbud kvar men det mesta går jag emot så jag skulle inte säga att jag undviker fet mat pga anorexin utan det är för att jag är nöjd med hur jag äter nu, jag njuter av det jag äter, jag tar det jag är sugen på och jag utmanar mig hela, hela tiden att göra friska val och det tycker jag att jag gör. Sen reagerar typ alla och tycker det är en fettsnål kost men för mig är det här normalt, jag äter som jag alltid gjort och jag är nöjd med det och min kropp är stark och uthållig och jag orkar med allt jag vill så jag känner att jag mår bra både fysiskt och psykiskt :)
lilliskutt.blogg.se

#4 - - Anonym:

Är så sjukt imponerad av din förmåga att hela tiden ifrågasätta dina tankar och göra friska val! Skulle du kunna skriva ett inlägg om strategier som du lärt dig i KBT-E för att typ bli din egen terapeut? Antar att det är på Capio att du lärt dig allt det här?
Önskar att Fairburn skulle kunna skriva en självhjälp bok för anorexi, med all sådan information i. Verkar som du fått en del handouts på Capio krig olika ämnen (minns att du lade ut en bild på ett korthus); jag undrar om det är Capio som gjort dem från grunden eller om de är något som personalen fick av Fairburn när de gick utbildning i KBT-E?

Svar: Tack :) Jo jag ser till vid varje måltid att det är friska val jag gör, det kräver att man ständigt är på sin vakt så man inte låter sjuka tankar smyga sig in. Jag ska försöka knåpa ihop något om strategier, vet att jag skrivit lite om det förr men ska se om jag kan få hop något mer. Dom papprena vi fick på Capio var inte gjorda just på den enheten men jag vet inte om det är Capio som koncern som gjort dem eller om dom köpt ett koncept.
lilliskutt.blogg.se

Upp