Fördelarna med att äta varierat

Att äta varierat och tillräckligt är en av grundstenarna i en ätstörninhsbehandling, genom att äta olika saker ser vi till att maximera chanserna att ge kroppen dom näringsämnen och spårämnen som den behöver. Äter vi väldigt ensidigt kan man få näringsbrister och det undviker man om man äter varierat.
 
Äter man för lite går man ju ner i vikt och för mycket så går man upp, svårare än så är det inte om man inte lider av någon ämnesomsättningssjukdom som jag gör (Hypotyreos) eller är underviktig för börjar man äta normalt när man är på undervikt kommer det troligtvis till en början leda till en viktuppgång, mycket av det är vätska och vikten kommer inte bara fortsätta upp i all evighet. Skulle det vara så får man väl helt enkelt reglera matintaget med tiden.
 
En annan fördel med en varierad kost är att det hjälper till att hålla en stabil vikt, även om man som ätstörd ofta tänker motsatsen. Om man i grunden har ett bra och varierat ätande kan man ibland äta lite mer mat vid en måltid eller till och med under en semester utan att gå upp i vikt eftersom man i grunden äter balanserat och bra och kroppen då reglerar vikten, ibland väger man några kilo mer och ibland några kilo mindre, det är det som är viktastbilitet, inte att stå på precis samma hekto eller kilo vecka ut och vecka in. En frisk kropp pendlar plus/minus 3 kg.
 
Om man alltid ligger på kaloriöverskott kommer man gå upp i vikt, men enstaka måltider kan inte göra att man gör det, det är det som är så bra med att äta varierat för det innebär att vissa måltider kanske innehåller lite mindre och vissa lite mer men i slutändan blir resultatet en jämnvikt och man kan utan att oroa sig äta något man tycker är extra gott, äta utöver matschemat en dag eller prova något nytt. 
 
Det är helheten som är det viktiga och den blir som bäst om man äter regelbundet och varierat. Jag kan snöa in på saker men jobbar för att vara någorlunda varierad. Ibland kanske man inte alls är sugen på något och vill bara äta samma som vanligt, men vet ni? Just då kan det vara som bäst att prova en gammal favorit eller något helt nytt, man kanske upptäcker att det finns fler saker man tycker om och utvidgar därmed sitt matutbud med nya maträtter. Om man äter varierat får man äta så mycket olika goda saker, klart man har favoriter som återkommer, det har alla, men det är ju kul och gott att få äta lite olika saker ibland när det finns så mycket att välja mellan.
 
Idag åt jag bulgur vilket jag inte gjort på jätte länge, jag var inte alls sugen på det men när jag åt det kom jag på varför jag åt det så ofta förr, det är ju jätte gott ju! Det kommer definitivt ätas regelbundet här. Hade jag inte gått utanför min vanliga "mat bubbla" med det jag alltid äter hade jag ju aldrig insett att bulgur faktiskt är en stark kandidat bland det jag gillar bäst.
 
Så ät och njut, prova nytt, prova gammalt, utmana er, våga variera er och utvidga er matkarta med nya livsmedel. Inget farligt kommer hända, kroppen är gjord för att klara variationer i mängd och vad det är man äter.
 
Svarta bönor med bulgur kokt i grönsaksbuljong (Tips! Kokar alltid kolhydraterna med buljong istället för salt).
 
 
Till middag blir det nog risgrynsgröt (en stor skål) och nybakat bröd med ost. Mums! Har bakat enorma tekakor med rivna morötter i så det ska bli smarrigt.
Allmänt | |
#1 - - Anonym:

Jag står stilla i vikt trots att jag äter för lite och rör mig konstant, så kalorier in och ut är en sanning med modifikation. Hade du R som behandlare?

Svar: Ja men det beror väl på vilket läge kroppen är i? Om man befinner sig på en undervikt, om man har fel på ämnesomsättningen eller andra saker? Det jag skrev är hur det är för majoriteten och inte bara det jag fått lära mig på Capio utan från alla behandlare under mina 10 år i äs-behandling.
lilliskutt.blogg.se

#2 - - Anonym:

Tyvärr är det inte så enkelt när man haft en ätstörning. Oavsett typ.
Det kan handla om hetsätningsstörning/oregelbundet ätande/bulimi/anorexi/ortorexi/Uns.

Det där med äter man för mycket går man upp o äter man för lite går man ner fungerar inte helt.
Därför är det jätteviktigt att äta just regelbundet och varierat. Inte bara för att kroppen ska få i sig näringsämnen utan även för att kroppen ska förstå hur man använder näringen på rätt sätt.

Men gode Gud så skönt det vore om man bara kunde tänka plus eller minus.

Svar: Att det inte är lätt vet jag också och jag nämnde att en kropp i svält går upp i vikt även på det som anses normalt. Jag gick upp över lägsta gränsen för normalt bmi men efter ett tag stannade det av. Jag tycker att vi pratar om precis samma sak men på olika sätt, Att det inte går att bara räkna plus eller minus tog jag ju också upp att det inte är så enkelt eftersom kroppen anpassar sig och att man inte måste äta exakt likadant hela tiden, att det jämnar ut sig om man äter regelbundet och varierat.
lilliskutt.blogg.se

#3 - - Sara:

Jag gillade capios kostschema överlag men dock tyckte jag att det var för mkt för en person i vila som hade varit frisk, vilket de hela tiden påpekade. Blev överviktig av deras program vilket är synd då jag svalt mig efter behandlingen där.

Svar: Ah, ja jag gick ju upp till lite över gränsen för lägsta bmi men stannade sedan där men jag var livrädd att det aldrig skulle stanna upp. Blev inte överviktig som tur är. Jag kan förstå och hålla med om att det är svårt att lita på att man behöver äta så mycket men det ändå jag kunde göra var att lita på dom för jag visste att litade jag på mig själv skulle det definitivt inte bli bra. Om man behöver så mycket tror jag faktiskt är individuellt, jag är vegetarian men jag äter till exempel inte knäcke till varje måltid hemma för mina tänder klarar inte det men jag gör ett större mellis istället och fokuserar på portionsstorlekarna i övrigt. Tänker att man på hemmaplan kan anpassa kostschemat efter hur man själv vill och kan leva, för man kan ju inte ändra hela livet efter maten, har man jobb och måste äta på raster och så måste man ju passa in det och kanske äta större måltider ibland om man inte hinner med något mellis eller så. Vissa kanske har lägre energibehov, jag vet inte det och jag har inte skrivit ut något exakt matschema från Capio här på bloggen för att det ser så olika ut på alla behandlingar jag varit på hur matschemana är upplagda och det kan vara så individuellt. Men jag vet att det för min del är jätte viktigt att ha dom grunderna i huvudet som jag lärde mig på Capio. Allt är bättre än att lita på den rösten jag hade förut som bara var anorexin. Om du hade fortsatt äta som på Capio en längre period efter att du kommit hem hade kanske vikten stabiliserat sig och hamnat på normal nivå, det får vi aldrig veta eftersom det inte går att göra om men jag tänker att det kan vara så att när man lever ett normalt liv så formas kroppen utefter det?
lilliskutt.blogg.se

#4 - - Anonym:

Mja och nja. En del av svaret stavas hormoner (även andra än sköldkörtelhormoner, insulin, adrenalin, kortisol och you name it!). Sen kräver vissa energislag (eller vad man ska kalla det, kolhydrater/protein/fett i alla fall) olika mycket energi för att spjälkas till för oss användbar energi. Och så vidare 🙃

Svar: Ja det låter rimligt :)
lilliskutt.blogg.se

#5 - - Anonym:

Har de ändrat capios kostprogram under de ggr du varit inlagd där? Använder de fortfarande lättversionen av créme fraiche och matlagningsgrädde istället för riktig? Behöver man äta knäcke och mjölk vid vegetarisk kost? Har du tvivlat på matprogrammet när du ständigt gick upp i vikt?

Svar: Jag tror inte att så mycket har ändrats i hur det är där, det är ny kock så lite annan sorts mat men jag tror grunden är densamma. Jag tvivlade på vissa saker och var livrädd och hemma dricker jag inte mjölk och äter inte knäcke, för det är inte något jag någonsin gjort hemma som frisk, drack väl mjölk till maten tills jag var 10 år eller så men inte efter det och knäcke förekom aldrig till maten under min uppväxt. I övrigt äter jag efter portionsstorlekarna.
lilliskutt.blogg.se

#6 - - Anonym:

Vi pratar lite likadant. Men tror jag läste att du skrev att är man underviktig går man upp?
Tror även normalviktiga går upp. Om de inte ätit normalt på länge.

Svar: Aha du menar så, jag vet dom som faktiskt har gått ner i vikt av deras matschema men det är säkert individuellt.
lilliskutt.blogg.se

#7 - - Sara:

Följde deras program över ett år efter utskrivning men var fortfarande överviktig med deras kostschema, har tagit alla tester med hormoner osv som är normala. Men deras kostschema med stor fokus på kolhydrater med mkt mackor, sockriga mellisar och mjölkprodukter passade tyvärr inte mig

Svar: Nej melissen håller jag med om! När jag var i lägenheten och bestämde själv åt jag inte alla dom där sakerna, dessutom, vem står sig på 2 digestivekex om man som jag har hund och rör sig mycket? Jag trot mer på riktiga mellis som en smörgås eller yoghurt och frukt/flingor/bär. Mer matiga saker. Tycker det är för mycket sötfika där.
lilliskutt.blogg.se

#8 - - Anonym:

Känns som många kostprogram är ouppdaterade, mkt digestivekex, vita frallor, kräm osv som man inte äter idag. Fattar inte varför man ska vara tvungen att äta massa sånt, visst fattar jag att om man nu vill kunna äta socker är det bra att utsätta sig. Men jag vill ge kroppen bra grejer och inte massa skit med e-nummer och socker. Vill äta riktig grädde osv. Vad tänker du kring kostprogrammen?

Svar: Kan absolut hålla med om att det är för mycket sötfika och sådant som man kanske faktiskt inte behöver äta för att må bra. Jag tror poängen är att man inte ska vara rädd för det längre men för mig är ett mellis en smörgås, en portion yoghurt med flingor/frukt/bär och sådana saker. Jag äter inte sötsaker men har väl tänkt kunna äta någon glass i sommar och så. Vi hade aldrig fikabröd eller glass till vardags hemma under min uppväxt, sådant åt vi på födelsedagar och godis åt man bara på lördagar. Annars tycker jag det är bra med capio att man lär sig tallriksmodellen och att se vad som är normalt så man inte är låst vid exakta mått och siffror. Och att maten är varierad.
lilliskutt.blogg.se

#9 - - Anonym:

Tror bara det är ätstörda eller före detta ätstörda som går i taket av mellanmålen och vitt bröd på ätstörningscenter.
Visst man behöver inte äta det. Men det är mycket man inte behöver äta.
Det är ju som du skriver att man ska kunna äta det. Syftet att träna på det där är ju för att man ska kunna prata om det efter och få bort spärrarna.

Svar: Precis! Håller med, det är ju för att man rent mentalt ska komma över spärrar och våga prova annat för att sen som friskare aktivt kunna välja om man vill ta fika eller en smörgås.
lilliskutt.blogg.se

Upp