"Det låter som autism"

Jag pratade med en kvinna i hundgänget som jag varit inlagd med på psykiatrin för 5 år sedan, hon frågade lite om min problematik eftersom hon sett mig som sjukast i anorexin och hur miserabel jag var men också att jag hade en massa ritualer och tvång för mig. Hon undrade också varför jag tror jag fått anorexi och vi kom in på Aspergern. Jag skäms inte alls för den diagnosen men jag vet att så fort jag nämner den måste jag ge en ganska ingående förklaring vad det innebär i allmänhet, hos just kvinnor och specifikt för mig. För det finns så mycket fördomar och missuppfattningar kring den diagnosen. 
 
Jag förklarade för henne hur jag fungerar, tänker och agerar. Hur vardagliga saker som andra gör automatiskt för mig innebär en massa tankearbete, förberedning och problemlösande.
 
"Det låter mer som du har autism" sa hon då, då fick jag förklara att Asperger är en form av autism. Dom som får diagnosen nu får inte Asperger för den ingår nu i något som kallas för AST (Autismspektrumtillstånd) vilket innebär att det är en skala som en spektrum där alla grader och typer av autism ingår.
 
Asperger kallas också för högfungerande autism eftersom personer med Asperger/högfungerande autism till skillnad från dom som har annan autism (gäller ej alla) ofta har någon form av utvecklingsstörning medan dom med Asperger ofta har högre IQ och är intelligentare än många andra. Man har väldigt lätt för vissa saker men kan förvåna andra med att inte klara av vardagliga saker som andra inte ens tänker på.
 
 
Allmänt | |
#1 - - Anonym:

Jag är lite nyfiken kring om du tittat på tv-serien 'Bron' och om du i så fall känner igen dig eller någonting av dina problematik i Saga Norén?

Svar: Åh, nej det har jag tyvärr inte, jag har tänkt se den serien men aldrig kommit till skott med det. Är den bra?
lilliskutt.blogg.se

#2 - - Anonym:

'Bron' är verkligen bra. Den har (tyvärr) nyss tagits bort från svtplay men finns kanske på Netflix? Eller youtube? Går säkert att låna ut från bibblan eller Hemmakväll annars.

Svar: Det får kanske bli ett kommande projekt att se den när jag sett klart serierna jag följer just nu, har tänkt på den ett tag men följer några andra just nu och är inne i en dokumentär period. Tack för tipset.
lilliskutt.blogg.se

Upp